Monday, November 12, 2012

Strawberry and beet mousse





Strawberry and beet mousse

いちごとビーツのムース





I was thinking about something special for my boyfriend's birthday, I've never made kind of mousse dessert before then. Suddenly strawberry mousse came up to my mind! Isn't it amazing? Looks special! the process is so simple though. I wanted to make layers with  some different pink colors, and used beet as a bottom layer of it.

ボーイフレンドの誕生日に何かスペシャルなものを作りたいなぁ、と考えていたとき、いちごのムースが浮かびました。ムースのお菓子なんて今までに作ったことなかったけど、なんか特別だし見た目もかわいい!レシピの工程はいたってシンプル。私はいくつか違う種類のピンクの層を作りたくて、ビーツを一番下の層に使いました。







You can use whichever you like, fresh or frozen strawberries for mousse. I was keeping  strawberries into ziplock with sugar in freezer.
ムースに使ういちごは冷凍でも生でもどちらでもいいです。私はいちごに砂糖をまぶして、ジップロックに入れ、冷凍していました。 






Recipe

Serving for 6 wine glasses 
ワイングラス六個分
Ingredients
材料




*For Beet mousse / ビーツのムース

100g beet / ビーツ……100g
20g sugar / 砂糖……20g
75ml whipping cream / ホイップクリーム……75ml
3g gelatin / 粉ゼラチン……3g

*For strawberry mousse / いちごのムース

300g strawberries / いちご……300g
70g sugar / 砂糖……70g
220ml whipping cream / ホイップクリーム……220ml
10g gelatin / ゼラチン……10g

*For strawberry gel on top / てっぺんのいちごのゼリー

70g strawberries / いちご……70g
1g gelatin / ゼラチン……1g

*For topping / トッピング

10~15strawberries / いちご……10~15個
whipping cream / ホイップクリーム






Wash beet and strawberries. Hull strawberries, peel and cut beet. For every gram of gelatin use 5gram of water to soak up the gelatin.

いちごとビーツを洗い、いちごはへたを取り、ビーツは皮をむいて切る。それぞれのゼラチンを五倍量の水でふやかしておく。

* beet mousse / ビーツムース

In a food processor, chop the beets until they become pureed, and place it into a bowl,  mix 2/3 of sugar from the recipe. Heat a pan or you can use a microwave to dissolve the soaked gelatin and the remaining 1/3 of sugar. Mix the beet puree and the gelatin in a bowl, set aside at room temperature.

Whip cream until soft peaks form. To make it easier to whip cream, chill a metal bowl with ice water in a separate larger bowl.

Mix the puree into the whipped cream gradually.

*ビーツのムース

フードプロセッサーに切っておいたビーツを入れ、細かく砕いてピューレ状にする。ボウルに移し、2/3量の砂糖と混ぜる。小鍋にふやかしておいたゼラチンと残りの砂糖を加え、火を加えて溶かす。電子レンジで溶かしてもよい。ボウルの中のピューレとゼラチンを混ぜ、室温に置いておく。

ホイップクリームを七分だてにする。クリームの入ったボウルを氷水で冷やしながらやると、簡単にホイップできる。

ホイップクリームに、先ほどのビーツピューレを2,3回に分けて少しずつ加え、混ぜる。








Pour the beet mousse into each wine glass, and keep it refrigerated until the next step.
ビーツのムースをそれぞれワイングラスの底に流したら、冷蔵庫で冷やしておく。






*Strawberry mousse 


Make the strawberry mousse using the same method as the beet mousse. 

ビーツのムースの作り方と同じように、いちごのムースも作る。

Slice strawberries to set on the beet mousse to surround the strawberry mousse with sliced strawberries, as depicted in photo below.

お好みで、もしいちごムースの周りにいちごを飾りたければ、いちごをスライスしておく。







Pour the strawberry mousse on the beet mousse into each glass, or set the sliced strawberries on the beet mousse, then pour the strawberry mousse on it.
いちごのムースをそれぞれのグラスに入れる。いちごを周りに飾る場合は先に配置してから、いちごのムースを入れる。




*Strawberry gel 

Mash strawberries in a food processor. Heat a pan, mix soaked gelatin and strawberry puree. Let cool.

いちごをフードプロセッサーでつぶし、鍋にふやかしておいたゼラチンと一緒に温め、溶かす。粗熱をとる。

Decorate the mousse with strawberries, whipped cream, and strawberry gel.
ムースをいちごやホイップクリーム、いちごジェルなどで飾る。















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