Monday, October 29, 2012

Chapati



Chapati from India.
インドのパン、チャパティ。







Recipe 
Serving for one
一枚分
Ingredients
材料


70g whole wheat flour / 全粒粉……70g
30g all purpose flour / 薄力粉……30g
1/2 tbsp oil / 油……大さじ1/2
1/2 tsp salt / 塩……小さじ1/2 
60-90ml water / 水……60-90ml



In a bowl, mix flour, salt, and oil. Pour water little by little, and knead with checking hardness of it about 5minutes, until it will be like the hardness of your earlobe. 

ボウルに小麦粉、塩、油を入れ、水を少しずつ加える。かたさの具合を見ながら、約5分間こねる。まとまって大体耳たぶのかたさになるまで。

Sit the dough for 30minutes. And then, roll it out with a roll pin, into a circle about 25cm  in diameter.

30分間生地を寝かせ、その後麺棒で直径約25cmの丸に伸ばす。

Heat a pan without oil, and put the circle into the pan, heat until the side becomes dry. Then upside down, heat the another side until done. If you do good job, the chapati can be inflatable. 

フライパンを油なしで熱し、チャパティを入れる。熱している面が乾燥してくるまで加熱。それからひっくり返し、裏側も同じように乾燥するまで加熱する。もしうまく生地ができあがっていれば、加熱中にふくらむ。

For the finish, it is touched directly on a fire just few seconds to inflate like a balloon, if you can.

お好みで、仕上げにチャパティを風船のように膨らませるため、数秒間直火であぶる。



The ratio of flour should be arranged depend on your preference. I like the ratio of 5:5 as well. If you make the chapati with more whole wheat than normal flour, it will be hard chapati. The opposite way will make it soft.

You can easily make a pizza with chapati, and also make the chapati roll which is my staple food! Put any ingredients you want on a chapati, and roll it:)

小麦粉の比率はお好みでかえてください。私は5:5の比率のチャパティもすき。全粒粉を多くするとかためのチャパティに、逆にするとやわらかめのチャパティに仕上がります。
チャパティを土台にして、簡単にピザがつくれます。私のお気に入り&得意料理、チャパティロールもおすすめ。何でも好きな具をのせて巻くだけ!









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